Home Problemen Autisme Vaststellen van de diagnose ‘autisme’

Hoe stellen we vast dat je autisme hebt?

De meeste stoornissen ontwikkel je gedurende je leven, zoals een angststoornis of trauma. Autisme is daarentegen een stoornis waar je mee geboren wordt. En dit uit zich bij iedereen weer anders. Soms is in de kindertijd al duidelijk dat je autisme hebt, maar het kan ook zijn dat je dit pas ontdekt als je volwassen bent. Daarom is goede diagnostiek belangrijk. Op deze pagina leggen we uit waarom diagnostiek bij autisme zo belangrijk is. Ook lees je hoe Jonx tot de diagnose autisme komt.

Hoe stelt Jonx de diagnose autisme?

De symptomen van autisme kunnen lijken op symptomen van andere stoornissen. Het is dan ook belangrijk om de juiste diagnose te stellen. Ben je bijvoorbeeld heel erg gesteld op een bepaalde routine, maar komt dit eigenlijk omdat je bang bent dat er iets ergs gebeurt als je een keer van je routine afwijkt? Dan kan het zijn dat je geen autisme, maar een dwangstoornis hebt.

Uitgebreid onderzoek

Autisme kun je niet ontdekken door een scan van je hersenen te maken of door een bloedtest te doen. Om er zeker van te zijn dat jouw klachten te maken hebben met autisme, doet een psycholoog of psychiater uitgebreid onderzoek. Hierbij let hij of zij op de manier waarop jij praat met anderen en hoe je je in hun buurt gedraagt. De behandelaar kijkt ook naar de interesses die je hebt en of je misschien bepaalde dingen steeds herhaalt. Ook spreken we met je ouders en/of eventuele andere mensen die voor jou belangrijk zijn.

Als de diagnose autisme is gesteld, kijken we samen met jou welke behandeling jou het beste gaat helpen.

jongen voor gebouw lacht kijkt opzij

‘Vriendschap, liefde, begrip en respect waren voor mij woorden zonder inhoud’

Bij Jonx in zorg, en dan?

1

Verwijzing

2

Intake

3

Adviesgesprek

4

Behandeling

5

Eindgesprek